Persbericht

Doedertoe

 

Doedertoe is een inloop atelier waar iedereen kringloopspullen kan versieren, en kennis maken met allerlei kunst- en knutselachtige werkvormen en handwerktechnieken. Wat je maakt neem je mee naar huis. Je hebt een gezellig uitje waar je je creativiteit kunt laten borrelen en zelf bezig bent om schoonheid te scheppen. Een oud zakdoekje dat ooit van je oma was kan bijvoorbeeld een corsage worden. Hoe een afgedankte, nietszeggende kartonnen doos een mooi altaartje wordt.

Tijdens de openingstijden kan iedereen elk moment binnenlopen en bijvoorbeeld een spiegel, dienblad, gordijn, kistje of ander kleingoed uit de voorraad kiezen en oppimpen. De materialen staan als in een snoepwinkel uitgestald, verschillende soorten verf, veelsoortig papier, kunstboeken om mooie plaatjes uit te knippen, duizend-en-een glitterstenen, linten en noem maar op. Op een oude Ipad (een gift) hebben we voorbeeldideeën. De vrijwilligers schenken warme dranken en zijn deskundig en inspirerend. Eenmaal binnen word je vanzelf vrolijk: alle materialen in frisse kleuren, fleurig en over de top lachen je toe.

Wij willen altijd blijheid verspreiden. Blij worden van mooie dingen maken en gezelligheid. Want het heeft een goede impact op je leven als je blijheid voelt. Dan ga je wat doen, dan ga je wat worden, want het opent je hart.

Doedertoe is voor iedereen. Geld mag geen beletsel zijn om te komen. Betalen is daarom niet met geld maar met iets fijns doen voor een ander of voor de omgeving. Je geeft je tijd en je talent in de vorm van een zelf verzonnen kleine goede daad. Bijvoorbeeld je raapt rommel van de straat of park; thuis knutselen met buurtkinderen; een werkzoekende vriendin helpen vacatures vinden; iemand bezoeken en gezelligheid geven; op straat mensen groeten die je tegenkomt, een praatje met de straatkrantverkoper of haalt zelfs koffie. Zomaar een voorbijgangster in de ogen kijken en toelachen, iemand voor laten gaan bij de kassa. Niemand zit op een klus erbij te wachten, maar dit zijn allemaal manieren waarop de afgelopen tijd bij ons is betaald.

Met een open hart geven wat je in je hebt, geeft voldoening en is heilzaam. Dit is de kracht van het geven. Je voelt je positiever omdat je nadenkt over wat er allemaal mogelijk is. Je beseft weer hoeveel je in je hebt. Het maakt dat we ons meer verbonden voelen met de mensen om ons heen.

Verschillende groepen in de samenleving komen elkaar nauwelijks nog tegen en lopen elkaar voorbij. Bij Doedertoe zit een bont pluimage bij elkaar aan tafel. Dat werkt wederzijdse waardering en acceptatie in de hand en het besef dat men elkaar nodig heeft.

Dit project waarin we een tweede leven geven aan afgeschreven spullen, is goed voor het milieu. We gaan creatief om met wat er al is. Oude huisraad wordt ingebracht, maar ook de kralendoos van zolder, de bollen wol die over zijn, restanten papier en knutselmaterialen. Dit project steunt helemaal op recycling en speelt rechtstreeks in op duurzaamheidsproblematieken.

Bij ons draait het om toename in geluk en niet om financieel profijt. Delen in plaats van vermenigvuldigen. Wij hebben geen inkomsten en leven van giften, goodwill en vrijwilligers. De tasjes materialen die jij komt brengen. En we laten zien dat je met een idee ver kunt komen, als je de handen uit de mouwen steekt. Compassie, je verplaatsen in de ander is hier een belangrijk component.

Daarom noemen we ons Werkplaats van Blijdschap en Verbinding.

www.doedertoe.nl

Marita Reijtenbagh, voorzitter stichting Doedertoe

Informatie: info@doedertoe.nl, 06-33610190.

Dit persbericht van werkplaats Doedertoe mag u ten allen tijde overnemen en plaatsen.

Reacties zijn gesloten.