HARTENWERK

Op de website van Link 050 is begin juni een artikel over Doedertoe geplaatst, geschreven door Jeanet Verveer

DOEDERTOE MAAKT BLIJ

‘Welkom’ staat er in grote kleurige letters op de stoep. Typerend voor Doedertoe want het is een heel aantrekkelijke plek als je zo van buiten naar binnen kijkt. Wanden vol potten met klosjes, kraaltjes en dingetjes, stapels stofjes, garens, verf, vilt en wat al niet. Alle mogelijke dingen waarmee je creatief aan de slag kan. “Nou, je kan je hart ophalen hier” hoor ik een bezoeker zeggen.

Vitale kracht

En dat is ook de bedoeling van Doedertoe vertelt Marita, de initiatiefnemer. “Wij (de vrijwilligers) zorgen voor een fijne sfeer. De kracht van Doedertoe is dat je blij wordt van wat je maakt en die blijdschap als vitale kracht mee naar huis neemt. Waar mensen elkaar in de samenleving voorbij lopen zitten ze hier met elkaar aan tafel.”

Een goede daad

Er is een open inloop bij Doedertoe, je hoeft geen afspraak te maken en je hoeft ook niets te betalen. Niet voor de materialen die je gebruikt en ook niet voor de workshops die er gegeven worden. Waar komt je dit nog tegen? “Je betaalt met een goede daad” legt Marita uit. “Iemand voor laten gaan bij de kassa, een Riepe verkoper en kop koffie brengen, dat soort dingen. We krijgen deze ruimte van Partimonium, we schrijven elk jaar fondsen aan en mensen komen wel eens tasjes met spullen brengen. Een groep van zo’n 25 mensen maakt de inloop vrijwillig mogelijk. Per saldo zijn we het goedkoopste project in Groningen.”

Geven en delen

Doedertoe heeft een sociale buurtfunctie, hoewel er ook bezoekers en vrijwilligers uit andere wijken (en dorpen) komen. ”Hier komt iedereen, ook  mensen met (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een burn out, het is heel verschillend en zaterdags is er een inloop voor kinderen.”
 Marita geniet ervan, zij is er ooit mee begonnen omdat ze als postbesteller niet veel verdiende en kringloopspullen ging oppimpen om toch mooie dingen in huis te hebben en zo ontstond -met hulp van buitenaf- Doedertoe. “Ik had heel erg de drive om er wat van te maken en zo zie je dat je met een idee heel ver kan komen. Het geeft mij rust dat ik mijn droom van een samenleving van geven en delen gestalte geef. Dat is veel belonender dan je denkt.”

Wettelijke regelingen*)

Marita heeft al de petitie van het NOV getekend waarin geprotesteerd wordt tegen alle wettelijke bepalingen waar vrijwilligersverenigingen tegenwoordig aan moeten voldoen. “Ik ervaar die regelingen als tegenwerking. Wij moeten onze statuten aanpassen, weet je wel wat dat kost? En wat komt hier helemaal binnen aan geld?  hoe zou hier gefraudeerd kunnen worden?” Marita kan zich er flink over opwinden. ”Ik ben voorzitter en dat mag niet want je mag niet tegelijk uitvoerend zijn. Maar ik wil zo min mogelijk overleglagen, wij werken bottom- up dat is juist ons beleid. We willen geen bestuur op afstand die ons vertelt wat we moeten doen. We willen ook niet vergaderen, al onze energie gaat naar de werkvloer.” Marita noemt Doedertoe een bedrijfje dat deel uitmaakt van de nieuwe economie en dat maakt het uniek.
Niet voor niets stond Doedertoe een paar jaar geleden op de nominatie voor de Nationale Vrijwilligers Prijs van het NOV en Movisie.

Tekst : Jeanet Verveer

Doedertoe zoekt nog een aantal vrijwilligers: pr/communicatie en media-medewerkerbegeleider voor de kindermiddag ; begeleider voor de inloop ; iemand die het atelier in orde houdt.

*) Verenigingen en stichtingen moeten zich inschrijven in het UBO-register, zodat de overheid weet wie de Uiteindelijk Belanghebbende is. (Daarvoor heb je een kopie nodig van je ID en documenten over jouw rol in de organisatie)

Er is een complexe AVG  (over de manier waarop je persoonsgegevens van cliënten / vrijwilligers moet bewaren)

De WBTR  Bestuur en Toezicht  (dit betekent dat in geval van wanbeheer het bestuur persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld. Je kunt je hiervoor verzekeren, dat kost wel geld.)

Wwft   Wet ter voorkoming van Witwassen  (in de praktijk betekent dit dat je de persoonsgegevens van degene met wie je een financiële band hebt zorgvuldig moet controleren en bewaren)

We kregen paar jaar geleden een weefgetouw. Maar geen ruimte voor en bleef in de opslag. We hebben hem mogen doorgeven aan een jonge kunstenares die prachtige kleden maakt en nu ook het weven wil verkennen.

Workshop Textiel stempelen

Kinderwerk

Granny squares en ander haak- en borduurwerk

Reacties zijn gesloten.