WONDEREN BESTAAN

De wijkkrant kwam langs. Wat heeft Marloes Eskes het mooi opgeschreven: Op de koffie bij… Marita van Doedertoe

Iedere maand gaat Marloes op de koffie bij een leuke vrijwilliger, werknemer of wijkbewoner die echt iets met Vinkhuizen heeft. Deze maand gaat ze bij Marita langs, de oprichter van Doedertoe.

Mensen blij maken

Doedertoe ligt een beetje afgelegen, op het terrein van Backbone050. Of zoals sommige wijkbewoners het nog kennen, de oude Travertijnschool. Aan de zijkant van het pand zie ik een bordje staan waar in vrolijke letters ‘Doedertoe’ op is geschilderd. Hier moet ik zijn.

Het is binnen een gezellige boel. De linkerhelft van de ruimte wordt gebruikt als werkplaats door Fietsenwerkplaats Mutual Aid. Rechts staan de wanden vol met knutselmateriaal, van breigaren tot papier en verf. Als je er mee kan knutselen, is het er. Marita zit gezellig koffie te drinken met een vrijwilliger. Ik krijg een kopje thee aangeboden en we gaan er voor zitten.

“Doedertoe heeft een sociaal doel, en dat is om mensen blij te maken,” vertelt Marita.

Een hedendaags wonder

Het idee voor Doedertoe is al jaren geleden geboren. Marita kreeg het idee aangereikt van een vriendin en is met niets begonnen. Ze stelde een plan op met hulp van een groepje mensen die ze daarvoor gevraagd had.  Er was alleen geen budget om een ruimte te huren. Gelukkig kon Doedertoe een aantal jaren terecht in twee locaties in de Rivierenbuurt. Toen ze weer moesten verhuizen bood de eigenaar van Mutual Aid gratis een plekje aan in zijn werkplaats in Vinkhuizen.

“Het is een hedendaags wonder dat we deze ruimte gratis mogen gebruiken,” vindt Marita. En het bevalt goed in Vinkhuizen. “Er gebeurt zoveel in deze wijk. Doedertoe werd meteen bezocht door allerlei nieuwsgierige wijkbewoners. We voelen ons hier heel welkom.”

Alles maken wat je wil

Terwijl we praten komt een meisje van een jaar of 11 trots haar knutselwerk laten zien: een pluche hartje. Helemaal zelf gemaakt, met een beetje hulp van een vrijwilliger. “Dat is toch prachtig?” zegt Marita.

Voor Marita bood creativiteit een uitlaatklep in moeilijke tijden. Dat moet voor iedereen mogelijk zijn, vindt ze. Daarom kunnen mensen bij Doedertoe aan de slag met garen, textiel, mozaïek, verf, of zelfs meubilair. Alle materialen zijn gedoneerd of komen uit de kringloop. Zo wordt het gerecycled.

“Wat je ook maakt, het komt uit het hart. We leggen geen nadruk op regels of grenzen. Ik wil vooral dat bezoekers na afloop met een blij gevoel naar huis fietsen. Blijheid kan een startmotor zijn om weer verder te gaan met het leven. Zo wil ik de wereld een beetje mooier maken,” zegt Marita.

Doedertoe zit aan de Travertijnstraat 12 en is op dinsdag, woensdag en donderdag open van 9.45 tot 16.00. Zaterdagmiddag van 13.00 tot 15.00 is het speciaal voor kinderen open. Meedoen is gratis en je hoeft je niet aan te melden.

*

Onze bezoeker Tonia heeft een filmpje gemaakt in de werkplaats, voor opdracht van kunstacademie Minerva. Met in de hoofdrol: Hermi, Tonia, Chrissie en Tanja

De vilttechniek nader beschouwd. Mooi want met vilten heeft ze een paar maanden geleden bij ons kennis gemaakt op de viltworkshop

Willem maakt voor zijn maliënkolder ook de ringetjes zelf… hoeveel duizend zei je wel niet Willem?

Schilderen is ook zoeken en nadenken

In opdracht geverfd: kom maar op met meer

beeldend met textiel

Kinderen maken een tasje (…of deden wij het voor hen?)

We vonden een oud rolgordijn en Harm en Keyanna maken een co productie

Mamadou heeft het mozaïeken ontdekt

Nikki heeft een zonnehoed nodig

Voegen van de mozaïekwerkstukken van vorige week

Toms kunstwerk van gipsverband, ijzerdraad figuren en glas op een sokkel

Vrijdag hielpen onze vrijwilligers mee een hut bouwen in De Torteltuin van onze vrijwilliger Tanja

Als Eltjo komt muziek maken dan zijn we ineens in de hemel op aarde

Peter van The free café brengt ons brood van de vorige dag die de bakkers niet meer verkopen; onze bezoekers kunnen het meenemen. Zij van free café kijken ook stiekem in afbalbakken van supermarkten en vinden daar van alles. Dinsdag hadden we daar uit 4 verschillende taartachtige lekkernijen dat we als een high tea hebben uitgestald en binnen een uur was het weg.

De komende drie weken is er geen blog want ik ben met vakantie

Reacties zijn gesloten.