OP DEZE PLEK SCHIJNT ALTIJD DE ZON IN DE STAD

…Want met al deze materialen doen we niets anders dan vrolijkheid brengen en harten verwarmen. Bij ons heb je de hemel aan benodigdheden om je eigen prachtige ding te creëren. Want ook u weet: een mooi stukje meubilair in huis, of muurdecoratie, of sieraad op je kleding geeft je een duw omhoog.

En het is meer dan gratis, want als betaling worden de bezoekers geacht zelf ook weer een ander hart te verwarmen in de eigen omgeving. Bijvoorbeeld enkel al door iemand voor te laten gaan bij de kassa; of een tekening voor opa te maken; of een kaartje je brengen naar iemand die het kan gebruiken; of even op de hond van de buren te passen, rommel van de straat op te ruimen, voorbijgangers toe glimlachen. Betalen met een goede daad. En dat is activerend.

Onze geschiedenis

Ruim negen jaar geleden begonnen we in de Rivierenbuurt achter in De Stroming (nu is dat een mfc). Onze beginvragen waren:

. Hoe kunnen we met wat er al is, dat zo bij elkaar brengen dat iedereen iets moois kan hebben? Recycling is hier een belangrijk component. Duurzaam. 99% van wat je bij ons ziet is gerecycled.

. Wat heeft een mens nodig om blijdschap te ervaren. Ons idee is namelijk dat de mooie materialen, de kleuren, het bezig zijn met schoonheid, de goede sfeer, een positieve grondhouding tezamen maakt dat de blijdschap die dat geeft maakt dat je plannen gaat maken, een betere moeder bent, beter je sollicitatie doet enz. Kortom blijdschap werkt als startmotor en heeft een sneeuwbaleffect. Bovendien haalt het mensen bij ziekteverzuim weg; mensen komen minder gauw in de zorg terecht. Als je je gelukkig voelt doet je afweersysteem het beter. Helaas meet geen kosten/baten analyse, of haalbaarheidsonderzoek wat wij doen.

. Hoe bevorderen we onderlinge contacten, ook tussen mensen die weinig te besteden hebben om een leuk uitje te hebben?

. Hoe werken we mee aan het besef dat ieder wat te geven heeft.

Kenmerken van onze organisatie

Er zijn 27 vrijwilligers actief die werken vanuit de instelling: hoe kan ik mijn medemens gelukkig maken en vandaaruit mezelf gelukkig maken. De hulp van de één naar de ander geeft verrijking en dat heeft niets met je bankrekening te maken. Iemand die heel arm is kan heel rijk zijn. We zijn een vrijwilligersorganisatie, al deze mensen participeren via ons actief in de samenleving. In 2017 werden we door Movisie in Utrecht genomineerd als één van zes in Nederland voor een landelijke vrijwilligersprijs.

We zijn zelfredzaam en autonoom. We leven van incidentele fondsgiften en particuliere giften. De kosten zijn laag mede omdat woningbouwvereniging Patrimonium ons tot april ‘23 de huisvesting gratis gaf, en nu Mutual Aid.

Vorig jaar bezochten 2149 niet unieke mensen de werkplaats. Een bont pluimage met verschillende achtergronden. We zijn een werkplaats voor iedereen. Waar je elkaar in het dagelijks leven voorbij loopt, zit je hier met elkaar aan tafel. Er zijn op die manier in de loop van deze geschiedenis al heel wat vooroordelen beslecht.

We blijven zomers open. Juist als anderen op vakantie zijn hebben mensen die zich dat niet kunnen veroorloven een uitje nodig.

Ieder werkt met het doel voor ogen op eigen intuïtie, vaardigheden en gaven. We hebben bewust een positieve insteek: we focussen op elkaars goede eigenschappen en niet op elkaars gebreken. En als we iets minder ok zien dan negeren we dat. Dit is de kunst van het laten. We werken niet via kritiek. Er is overal al veel kritiek, laat dit een plek zijn waar we inzoomen op wat men bijdraagt. Want hier komen ook mensen die veel voor de kiezen hebben gehad. Met andere woorden We willen in iedereen die we ontmoeten het beste zien en vervolgens biedt ieder het beste van zichzelf aan. We zullen daarom altijd proberen een pluimpje aan iemand te geven. Mensen hebben het heel hard nodig om een complimentje te krijgen. Onze eerste zorg is dat mensen weggaan met een blij gevoel in het hart. Er is zoveel gaande in de wereld, dan is het heel belangrijk dat we in deze kleine setting respectvol naar elkaar zijn.

We geven gestalte aan een economie van geven en delen. Dit bedrijf draait om maatschappelijke impact, niet op financiële winst. We laten zien dat je enkel met een idee, met niets begonnen, ver kan komen.

Marita Reijtenbagh, initiatiefnemer en aanstuurder Doedertoe

April 2023

Oma en kleindochter samen uit in de werkplaats. En dit is wat ze maakte van een doosje
Judith (r) is met ons borduurgaren bezig te ordenen.
Mutual Aid maakt mogelijk dat we ons (gratis) huisvesten. Ze hebben al 600(!!!) fietsen weg kunnen geven. En… ook met niets begonnen. Hij laat zien dat, ook al hebben we het materieel niet voor elkaar we toch heel veel kunnen doen en betekenen.
Er is een tafelvoetbalspel in de werkruimte. En een tafeltennistafel.

Reacties zijn gesloten.